Kirjoniemen tila

Kirjoniemen tila sijaitsee Siilinjärven Koivusaaressa, n. 8 km Siilinjärven keskustasta Maaningantien varressa. Ympärillä on perinteistä peltomaisemaa ja lähellä sijaitseville soraharjuille pääsee kiipeilemään. Sieltä avautuvat mahtavat maisemat, joita kelpaa ihastella. Alueella risteilee myös lukemattomia polkuja ja metsäteitä.

Aivan yksin emme pääse nauttimaan maisemista, vaan samoilla reiteillä riittää muitakin ulkoilijoita. Siksi ratsastajien tulisi omata turvalliset perusratsastustaidot eli hallita hevonen kaikissa askellajeissa.

Ryhmän maksimikoko on kolme ratsastajaa.

Hevosia tilalta löytyy kahdeksan. Ne asustavat pihapiirissä olevissa pihatoissa ja laiduntavat reilun kolmen hehtaarin lohkotulla laitumella. Varsinkin talvella kovassa käytössä on myös metsälaidun josta löytyy puuhaa enemmän kuin pellolta.

Käytössä on myös n. 20 m x 40 m hyväpohjainen valaistu kenttä, jolla voimme tutustua paremmin askelljiratsastuksen saloihin ratsastustuntien ja kurssien avulla.

Myös maastossa ratsastaessa pyrin opettamaan ratsastajia, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan hyvästä töltistä. Hevosemme ovat pääosin hieman isoliikkeisempiä ja herkempiä avuille kuin monissa aloittelijoille suunnatuissa paikoissa, tölttikään ei tule kaikilta aivan itsekseen.


Vanhassa hirsinavetassa on kaksi karsinaa ja valjashuone jossa pystyy myös vaihtamaan vaatteet. Asiakkaiden käytössä on myös huussi. Pidemmillä retkillä käytössä on oma kota jossa kelpaa syödä nuotioeväitä.

Hevosten lisäksi eläimistöön kuuluvat neljä kanaa ja kukko jotka asustavat omassa kanalassaan, lapinporokoira Hatka sekä kissat Susi ja Milo.