Kirjoniemen tila

Kirjoniemen tila sijaitsee Siilinjärven Koivusaaressa, n. 8 km Siilinjärven keskustasta Maaningantien varressa. Ympärillä on perinteistä peltomaisemaa ja lähellä sijaitseville soraharjuille pääsee kiipeilemään. Sieltä avautuvat mahtavat maisemat, joita kelpaa ihastella. Alueella risteilee myös lukemattomia polkuja ja metsäteitä.

Aivan yksin emme pääse nauttimaan maisemista, vaan samoilla reiteillä riittää muitakin ulkoilijoita. Siksi ratsastajien tulee omata turvalliset perusratsastustaidot eli hallita hevonen kaikissa askellajeissa ja vaihtelevissa tilanteissa.

Ryhmän maksimikoko on kolme ratsastajaa.

Hevosia tilalta löytyy kahdeksan. Ne asustavat pihapiirissä olevissa pihatoissa ja laiduntavat reilun kolmen hehtaarin lohkotulla laitumella. Hevosilla on käytössään myös heinäautomaatit. Varsinkin talvella kovassa käytössä on myös metsälaidun, josta löytyy puuhaa enemmän kuin pellolta.

Käytössä on myös n. 20 m x 40 m hyväpohjainen valaistu kenttä, jossa voimme tutustua paremmin askelljiratsastuksen saloihin ratsastustuntien ja kurssien avulla.

Myös maastossa ratsastaessa pyrin opettamaan ratsastajia, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan hyvästä töltistä. Hevoset ovat osaavia ja herkkiä avuille, sekä hieman isoliikkeisempiä kuin monissa aloittelijoille suunnatuissa talleissa. Asiakashevosina toimivat satunnaisesti tallin yksityishevoset, varsinaisia asiakashevosia meillä ei ole lainkaan.


Vanhassa hirsinavetassa on kaksi karsinaa ja valjashuone, jossa pystyy myös vaihtamaan vaatteet. Asiakkaiden käytössä on huussi. Pidemmillä retkillä käytössä on oma kota, jossa kelpaa syödä nuotioeväitä.

Hevosten lisäksi eläimistöön kuuluvat kanat ja kukot, jotka asustavat omassa kanalassaan, lapinporokoira Hatka sekä kissat Susi ja Milo.

Toiminnasta vastaan minä eli Tiina Kari, Feif 1 ohjaaja ja islanninhevosiin erikoistunut harrasteohjaaja. Minulla on pitkä kokemus erilaisista hevosista ja tallin kalustoon kuuluu usein myös erilaisia ”projektihevosia”, joita koulutan eteenpäin.